Jakiś czas temu dostałam od Mamy wielki słoik nutelli. Broniłam się przed jej otwarciem dobrych parę tygodni bojąc się, że jak już to nastąpi, wyjem cały krem zanim zdążę sięgnąć po bułkę! Dlatego postanowiłam wstrzymać się i wyszukać parę przepisów z wykorzystaniem orzechowego smarowidła - dzięki temu nutella znikała stopniowo zamieniając się w domowe wypieki. Najsmaczniejsze z nich publikuję dziś - kruche razowe ciasteczka!
razowe
ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi
(przepis
wg Moje Wypieki)
składniki:
(na ok.30
ciasteczek)
- 1 i 1/3
szklanki mąki pszennej razowej
- pół
łyżeczki proszku do pieczenia
- pół
łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4
łyżeczki soli
- 115g
masła, w temperaturze pokojowej
- 115g
nutelli, w temperaturze pokojowej
- 2/3
szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 1
łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 3/4-1
szklanka drobno posiekanych orzechów laskowych
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W niedużej misce mieszamy mąkę, proszek,
sodę oraz sól. W większym naczyniu ucieramy na puszystą masę nutellę i masło,
dodajemy stopniowo cukier, wbijamy jajko i wlewamy ekstrakt z wanilii - całość
miksujemy.
2. Do
utartych składników dodajemy suche produkty i miksujemy, aż do połączenia. Dosypujemy orzechy (możemy je wcześniej upiec/uprażyć, ale ja tego nie robiłam) i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Z masy
formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego), kładziemy je w dość dużych odstępach na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem lub matą) i
spłaszczamy delikatnie łopatką.
4. Ciasta
pieczemy przez ok.13 minut, aż ich brzegi się mocniej zarumienią. Studzimy na kratce. Możemy przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Smacznego!
skoro juz wiem, że można to tak szybko zrobić samemu, może wreszcie przestanę wydawać fortunę na takie przysmaki w kawiarniach :)
OdpowiedzUsuńzwłaszcza, że domowe ciastka zawsze smakują lepiej...i nie tuczą! :)
UsuńNutella w ciasteczkach...N0...No... Bardzo pomysłowe!!!!
OdpowiedzUsuń