środa, 30 października 2013

domowe sosy do pizzy...i nie tylko!

Ze sprawdzonych źródeł wiem, że kamień do pizzy to bardzo przydatna rzecz, zwłaszcza dla miłośników prawdziwych włoskich smaków. Poniższy zestaw stanowił prezent dla bliskich i wiem, że bardzo ich ucieszył. Od siebie dodałam domowe sosy (zainspirowane przepisami z internetu), których aktualnie używam jako dodatek do pieczywa lub makaronu. Urodzinowe zamówienie na kamień już złożone, więc mam nadzieję, że niedługo będę mogła pochwalić się nowymi wypiekami. Na razie wszystkich mocno zachęcam do przygotowywania własnych sosów - to zupełnie inna jakość, smak naturalnych składników i niemała przyjemność w przygotowywaniu, o jedzeniu nie wspominając!



sos z suszonych śliwek
idealny do pizzy łąckiej: sos + ser + boczek + kabanosy + rukola


składniki:
(na ok.300ml sosu)

- opakowanie suszonych śliwek (ok.200-250g) 
- słoiczek przecieru pomidorowego (ok.200g)
- świeżo zmielone sól i pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- ząbek czosnku


1. Suszone śliwki zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż zmiękną (ok.30-45 minut). Dorzucamy przecier pomidorowy (ilość w proporcji podobnej do śliwek) i całość zagotowujemy. Składniki miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy - ja pozostawiam słoiczki na desce do krojenia postawione do góry nogami, aż do wystygnięcia (zawekują się dobrze gdy nakrętka będzie wklęsła).

P.S. Przed przystąpieniem do gotowania sosu warto sprawdzić, czy suszone śliwki nie mają przypadkiem pojedynczych pestek! Zdarzyło mi się o nich dowiedzieć na etapie miksowania składników - musiałam wtedy przetrzeć wszystko przez sito i oddzielić twarde odłamki. Dobra rada - zajrzyjcie więc do owoców już na początku :)


sos ze świeżych pomidorów
idealny do każdego rodzaju pizzy

składniki:
(na ok.700ml sosu)

- 2 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- świeżo zmielone sól i pieprz


1. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy na kilku łyżkach oliwy przez ok. 20 minut. Dodajemy suszone zioła i wyciśnięte ząbki czosnku. Sos smażymy bez przykrycia do czasu, aż zgęstnieje (ok.40-60 minut). Dosypujemy cukier i dolewamy ocet - znowu smażymy, aż do odparowania. Na koniec doprawiamy pomidory solą oraz pieprzem i wekujemy w wyparzonych słoiczkach (postępując podobnie jak w sosie śliwkowym).


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oh yyeeeaaahh!! :) Yaammmii!! Kamień jest THE BEST! U nas co drugi weekend w użyciu. DZIĘ-KU-JE-MY! :** M+R

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co - cała przyjemność była we wręczaniu :) cieszę się, że używacie - niedługo i my dołączymy do grona piekących pizzę! ściskam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...