Ze sprawdzonych źródeł
wiem, że kamień do pizzy to bardzo przydatna rzecz, zwłaszcza dla miłośników
prawdziwych włoskich smaków. Poniższy zestaw stanowił prezent dla bliskich i
wiem, że bardzo ich ucieszył. Od siebie dodałam domowe sosy (zainspirowane
przepisami z internetu), których aktualnie używam jako dodatek do pieczywa lub
makaronu. Urodzinowe zamówienie na kamień już złożone, więc mam nadzieję, że
niedługo będę mogła pochwalić się nowymi wypiekami. Na razie wszystkich mocno
zachęcam do przygotowywania własnych sosów - to zupełnie inna jakość, smak
naturalnych składników i niemała przyjemność w przygotowywaniu, o jedzeniu nie
wspominając!
sos z suszonych śliwek
sos z suszonych śliwek
idealny do pizzy
łąckiej: sos + ser + boczek + kabanosy + rukola
składniki:
(na ok.300ml sosu)
- opakowanie
suszonych śliwek (ok.200-250g)
- słoiczek
przecieru pomidorowego (ok.200g)
- świeżo zmielone sól
i pieprz
- pół łyżeczki
słodkiej papryki
- ząbek czosnku
1. Suszone śliwki
zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż
zmiękną (ok.30-45 minut). Dorzucamy przecier pomidorowy (ilość w proporcji
podobnej do śliwek) i całość zagotowujemy. Składniki miksujemy, doprawiamy solą
i pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy - ja
pozostawiam słoiczki na desce do krojenia postawione do góry nogami, aż do
wystygnięcia (zawekują się dobrze gdy nakrętka będzie wklęsła).
P.S. Przed przystąpieniem do gotowania sosu warto sprawdzić, czy suszone śliwki nie mają przypadkiem pojedynczych pestek! Zdarzyło mi się o nich dowiedzieć na etapie miksowania składników - musiałam wtedy przetrzeć wszystko przez sito i oddzielić twarde odłamki. Dobra rada - zajrzyjcie więc do owoców już na początku :)
P.S. Przed przystąpieniem do gotowania sosu warto sprawdzić, czy suszone śliwki nie mają przypadkiem pojedynczych pestek! Zdarzyło mi się o nich dowiedzieć na etapie miksowania składników - musiałam wtedy przetrzeć wszystko przez sito i oddzielić twarde odłamki. Dobra rada - zajrzyjcie więc do owoców już na początku :)
sos ze świeżych
pomidorów
idealny do każdego rodzaju pizzy
składniki:
(na ok.700ml sosu)
(na ok.700ml sosu)
- 2 kg świeżych,
dojrzałych pomidorów
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżeczki
suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonej
bazylii
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki octu
balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- świeżo zmielone sól
i pieprz
1. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy na kilku łyżkach oliwy przez ok.
20 minut. Dodajemy suszone zioła i wyciśnięte ząbki czosnku. Sos smażymy bez
przykrycia do czasu, aż zgęstnieje (ok.40-60 minut). Dosypujemy cukier i
dolewamy ocet - znowu smażymy, aż do odparowania. Na koniec doprawiamy pomidory
solą oraz pieprzem i wekujemy w wyparzonych słoiczkach (postępując podobnie jak
w sosie śliwkowym).
Smacznego!
Oh yyeeeaaahh!! :) Yaammmii!! Kamień jest THE BEST! U nas co drugi weekend w użyciu. DZIĘ-KU-JE-MY! :** M+R
OdpowiedzUsuńnie ma za co - cała przyjemność była we wręczaniu :) cieszę się, że używacie - niedługo i my dołączymy do grona piekących pizzę! ściskam
Usuń