poniedziałek, 16 września 2013

curry z dynią

Dynię lubię nie tylko ze względu na piękny kolor, ale też z racji jej pysznego i bogatego smaku, jak również wielu możliwości zastosowania w kuchni. Co prawda nie przypominam sobie, żebym przygotowywała ją kiedyś w formie deserowej (choć kusi mnie dyniowy sernik!), za to poniższy przepis mam po stokroć sprawdzony! Uwielbiam go za orientalność i rozgrzewające właściwości. Składników jest sporo (zwłaszcza przypraw, ale to przecież curry!) lecz to właśnie dzięki ich liczbie danie jest tak nieprzeciętnie dobre.




curry na kokosowym mleczku 
z kurczakiem, dynią i pomidorami
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(4 porcje)

- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 300g obranej dyni
- duży pomidor
- swieża chili (ilość do smaku)
- puszka mleczka kokosowego (ok.400ml)
- 125 ml passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów)
- ryż (3-4 torebki)
- 2 łyżki oliwy lub masła do podsmażenia

marynata do kurczaka
 - świeżo zmielone sól i pieprz
- 1/2-1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2-1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka startego imbiru
- spora szczypta cynamonu
- 1 łyżka oliwy


1. Piersi z kurczaka płuczemy i oczyszczamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i nacieramy składnikami marynaty. Mięso odstawiamy na minimum godzinę (jeśli mamy czas to najlepiej na całą noc).

2. W międzyczasie obieramy, kroimy i oczyszczamy z nasion dynię, a jej miąższ rozdrabniamy na kawałki (mniej więcej centymetrową kostkę). Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wycinamy szypułkę - miąższ kroimy z kosteczkę. Papryczkę chili również rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

3. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy kurczaka na złoto, pod koniec dodając pokrojoną chili. Gdy mięso będzie już rumiane, wykładamy je na talerz. Do garnka wlewamy drugą łyżkę oliwy i obsmażamy na niej dynię doprawioną solą.

4. Otwieramy puszkę z mleczkiem kokosowym (bez wcześniejszego potrząsania) i do niewielkiej miseczki zbieramy utworzoną na wierzchu śmietankę (ok.3/4 puszki). Pozostałe na dnie mleczko kokosowe dodajemy stopniowo do dyni i mieszając smażymy ok. 5 minut. Do garnka dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy ok. 3 minuty. W międzyczasie możemy już zacząć gotować ryż.

5. Do dyni dodajemy kokosową śmietankę, doprawiamy danie solą i gotujemy pod przykryciem ok.10 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy kurczaka i pozostawiamy na ogniu kolejne  5 minut.

6. Na koniec dodajemy świeżego pomidora, zagotowujemy sos i odstawiamy z ognia. Podajemy z ugotowanym ryżem.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie !!!
    Nareszcie coś dla osoby bez piekarnika :)
    Mam dwa pytania.
    Czy zamiast kurczaka może być soja, oraz czy można ugotować więcej a potem podgrzać?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rety, ciężko mi będzie ograniczyć pieczone dania (uwielbiam piec!), ale obiecuję, że co jakiś czas będą się pojawiać propozycje nie wymagające użycia piekarnika ;)
      Myślę, że soja może bez problemu zastąpić kurczaka (choć mój Mąż byłby zupełnie odmiennego zdania :P), tylko wtedy przyprawy do marynaty mięsa dodałabym bezpośrednio do sosu. A odgrzewane dyniowe curry zupełnie nie traci smaku więc śmiało można je jeść 2-3 dni!

      Usuń
    2. Proszę się nie ograniczać, zawszę mogę do sąsiadki z piekarnikiem, z winkiem skoczyć:)
      Dynia wyszła b.smaczna i faktycznie nic nie straciła po podgrzaniu.
      Bardzo dziękuje za odpowiedź.

      Usuń
    3. świetne uzasadnienie sąsiedzkiej wizyty, ten brak piekarnika! ;P muszę się zorientować, które sprzęty mają moi sąsiedzi, a których brak mi ;)
      cieszę się, że dynia smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Curry z dynią ekstra na jesienne wieczory!!! Rozgrzeje i poprawi humor.. ekstra potrawka

    OdpowiedzUsuń
  3. this is so far absolutely and without doubt my favourite recipe! oh, how i love this curry:) and thank god, that this week none of my coworkers actually came on weekend. since it would really be a shame to share the curry with them i guess its better just to make them disappear...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I love this curry as well and absolutely understand you don't want to share with nobody else... ;)

      Usuń
    2. Ania, kolejny raz zrobiliśmy Twoje curry - niezmiennie przepyszne. Świetny przepis! :) pozdr Aga

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...