Dynię
lubię nie tylko ze względu na piękny kolor, ale też z racji jej pysznego i
bogatego smaku, jak również wielu możliwości zastosowania w kuchni. Co prawda nie
przypominam sobie, żebym przygotowywała ją kiedyś w formie deserowej (choć kusi
mnie dyniowy sernik!), za to poniższy przepis mam po stokroć sprawdzony!
Uwielbiam go za orientalność i rozgrzewające właściwości. Składników jest sporo (zwłaszcza przypraw, ale to przecież curry!) lecz to właśnie dzięki ich liczbie danie jest tak nieprzeciętnie dobre.
curry na
kokosowym mleczku
z kurczakiem, dynią i pomidorami
(wg
przepisu z Kwestii Smaku)
składniki:
(4
porcje)
- 2
pojedyncze piersi kurczaka
- 300g
obranej dyni
- duży
pomidor
- swieża
chili (ilość do smaku)
- puszka
mleczka kokosowego (ok.400ml)
- 125 ml
passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów)
- ryż
(3-4 torebki)
- 2 łyżki
oliwy lub masła do podsmażenia
marynata
do kurczaka
- świeżo
zmielone sól i pieprz
- 1/2-1
łyżeczka ostrej papryki
- 1/2-1
łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry
- 2
łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka
startego imbiru
- spora
szczypta cynamonu
- 1 łyżka
oliwy
1. Piersi
z kurczaka płuczemy i oczyszczamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i
nacieramy składnikami marynaty. Mięso odstawiamy na minimum godzinę (jeśli mamy
czas to najlepiej na całą noc).
2. W
międzyczasie obieramy, kroimy i oczyszczamy z nasion dynię, a jej miąższ rozdrabniamy na kawałki (mniej więcej centymetrową kostkę). Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wycinamy szypułkę - miąższ kroimy z kosteczkę. Papryczkę chili również rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
3. W
garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy kurczaka na złoto, pod koniec
dodając pokrojoną chili. Gdy mięso będzie już rumiane, wykładamy je na talerz.
Do garnka wlewamy drugą łyżkę oliwy i obsmażamy na niej dynię doprawioną solą.
4.
Otwieramy puszkę z mleczkiem kokosowym (bez wcześniejszego potrząsania) i do niewielkiej miseczki zbieramy utworzoną na wierzchu śmietankę (ok.3/4 puszki). Pozostałe na dnie mleczko kokosowe dodajemy stopniowo do dyni i mieszając
smażymy ok. 5 minut. Do garnka dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy
ok. 3 minuty. W międzyczasie możemy już zacząć gotować ryż.
5. Do
dyni dodajemy kokosową śmietankę, doprawiamy danie solą i gotujemy pod przykryciem
ok.10 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy kurczaka i pozostawiamy na ogniu
kolejne 5 minut.
6. Na
koniec dodajemy świeżego pomidora, zagotowujemy sos i odstawiamy z ognia. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie !!!
OdpowiedzUsuńNareszcie coś dla osoby bez piekarnika :)
Mam dwa pytania.
Czy zamiast kurczaka może być soja, oraz czy można ugotować więcej a potem podgrzać?
Pozdrawiam serdecznie.
rety, ciężko mi będzie ograniczyć pieczone dania (uwielbiam piec!), ale obiecuję, że co jakiś czas będą się pojawiać propozycje nie wymagające użycia piekarnika ;)
UsuńMyślę, że soja może bez problemu zastąpić kurczaka (choć mój Mąż byłby zupełnie odmiennego zdania :P), tylko wtedy przyprawy do marynaty mięsa dodałabym bezpośrednio do sosu. A odgrzewane dyniowe curry zupełnie nie traci smaku więc śmiało można je jeść 2-3 dni!
Proszę się nie ograniczać, zawszę mogę do sąsiadki z piekarnikiem, z winkiem skoczyć:)
UsuńDynia wyszła b.smaczna i faktycznie nic nie straciła po podgrzaniu.
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
świetne uzasadnienie sąsiedzkiej wizyty, ten brak piekarnika! ;P muszę się zorientować, które sprzęty mają moi sąsiedzi, a których brak mi ;)
Usuńcieszę się, że dynia smakowała.
Pozdrawiam serdecznie
Curry z dynią ekstra na jesienne wieczory!!! Rozgrzeje i poprawi humor.. ekstra potrawka
OdpowiedzUsuńthis is so far absolutely and without doubt my favourite recipe! oh, how i love this curry:) and thank god, that this week none of my coworkers actually came on weekend. since it would really be a shame to share the curry with them i guess its better just to make them disappear...;)
OdpowiedzUsuńI love this curry as well and absolutely understand you don't want to share with nobody else... ;)
UsuńAnia, kolejny raz zrobiliśmy Twoje curry - niezmiennie przepyszne. Świetny przepis! :) pozdr Aga
Usuń