Do stworzenia tej
sałatki zainspirowało mnie podobne danie zaserwowane na początku lata w
restauracji greckiej w Gdyni. Postanowiłam spróbować stworzyć własną wersję.
Mam nadzieję, że taka lekka kompozycja Wam się spodoba i będzie smakowała tak
samo jak mi!
sałatka z
arbuzem, awokado i fetą
składniki:
(na 4 nieduże porcje)
- pół kostki twardej
fety
- dojrzałe awokado +
łyżeczka soku z cytryny
- kilka większych kawałków arbuza
- 1 czerwona cebula
- garść pestek słonecznika
sos miodowo-czosnkowy:
- ząbek czosnku
- łyżka miodu
- łyżka soku z
cytryny
- 4 łyżki oliwy
- świeżo zmielone sól
i pieprz
- do podania np.
kukurydziane wafle lub miseczki z ciasta francuskiego bądź ciasta filo
1. Awokado obieramy i
kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny (po to żeby nie ściemniało), odstawiamy
na bok. Fetę i arbuza kroimy na dowolnej wielkości części (choć według mnie
najlepiej smakują te duże), cebulę tniemy w krążki. Składniki układamy na
kukurydzianych waflach (jeśli nie mamy podobnych produktów, może być po prostu
talerz) i posypujemy je ziarnami słonecznika.
2. W niedużej
miseczce przygotowujemy sos. Rozcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek z
solą i łyżką miodu. Dodajemy oliwę oraz sok z cytryny. Mieszamy dokładnie składniki i na koniec doprawiamy je świeżo zmielonym pieprzem.
3. Sałatkę polewamy
sosem bezpośrednio przed podaniem. Kukurydziane wafle są na tyle nieduże i
poręczne, że sałatkę można jeść jak kanapkę.
Smacznego!
Coz za fantastyczny pomysł podania takiej lekkiej sałatki na waflu kukurydzianym! Braaawo!!Można ja sobie schrupac nawet trzymajac w reku, ekstra.
OdpowiedzUsuńdobrze to wygląda, naprawde:)
OdpowiedzUsuń