piątek, 5 lipca 2013

czereśniowa sałatka

Czereśnie to zdecydowanie moje ulubione owoce sezonowe! Tym razem chciałam zobaczyć, jak sprawdzą się nie w wersji deserowej, ale wytrawnej. Muszę przyznać, że smakują dobrze, a już na pewno bardzo oryginalnie!







sałatka z czereśniami, ricottą i chili

(wg przepisu z Kwestii Smaku)



składniki:

- roszponka lub rukola
- serek ricotta
- wypestkowane czereśnie
- papryczka chili - wypestkowana i pokrojona w paseczki

sos
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- garść zmiksowanych czereśni (ok. 2 łyżki)
- 3 łyżki syropu/soku wiśniowego

 do podania
- grzanki/bagietka


1. Składniki na sos mieszamy, dodajemy do nich wypestkowane czereśnie i papryczkę, odstawiamy na bok. Sałatę i ricottę układamy na talerzu wedle uznania, polewamy składniki gotowym winegretem czereśniowym z chili i owocami. Danie podajemy z grzankami lub bagietką.


Smacznego!

P.S. Jeśli chcemy wzbogacić sałatkę, myślę że świetnie smakowałaby z dodatkiem drobiu.  Bez wahania spróbowałabym też użyć innego serka, choćby koziego czy fety. 

4 komentarze:

  1. wow! robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda - sałatka faktycznie niecodzienna! I w wyglądzie i w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pycha!!!!! Cudowna kompozycja smaków!!

    OdpowiedzUsuń
  4. 53 years old Systems Administrator II Alic Baines, hailing from Earlton enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Urban exploration. Took a trip to Historic Centre of Sighisoara and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. mozesz szukac tutaj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...