Czereśnie to
zdecydowanie moje ulubione owoce sezonowe! Tym razem chciałam zobaczyć, jak
sprawdzą się nie w wersji deserowej, ale wytrawnej. Muszę przyznać, że smakują
dobrze, a już na pewno bardzo oryginalnie!
składniki:
- roszponka lub
rukola
- serek ricotta
- wypestkowane
czereśnie
- papryczka chili -
wypestkowana i pokrojona w paseczki
sos
- 1 łyżka soku z
limonki/cytryny
- 1 łyżka octu
winnego
- 1 łyżka octu
balsamicznego
- świeżo zmielone sól
i pieprz
- garść zmiksowanych
czereśni (ok. 2 łyżki)
- 3 łyżki syropu/soku wiśniowego
do podania
- grzanki/bagietka
1. Składniki na sos
mieszamy, dodajemy do nich wypestkowane czereśnie i papryczkę, odstawiamy na bok. Sałatę i ricottę układamy na talerzu wedle
uznania, polewamy składniki gotowym winegretem czereśniowym z chili i owocami. Danie podajemy z grzankami lub bagietką.
Smacznego!
P.S. Jeśli chcemy wzbogacić sałatkę, myślę że świetnie smakowałaby z dodatkiem drobiu. Bez wahania spróbowałabym też użyć innego serka, choćby koziego czy fety.
wow! robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńto prawda - sałatka faktycznie niecodzienna! I w wyglądzie i w smaku :)
OdpowiedzUsuńAle pycha!!!!! Cudowna kompozycja smaków!!
OdpowiedzUsuń53 years old Systems Administrator II Alic Baines, hailing from Earlton enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Urban exploration. Took a trip to Historic Centre of Sighisoara and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. mozesz szukac tutaj
OdpowiedzUsuń