Pieczenie domowego
chleba zawsze kojarzyło mi się ze skomplikowaną i niewdzięczną procedurą. Aż
przyszedł czas, kiedy postanowiłam zmierzyć się z tym tematem - pierwszy
bochenek musiał być, na zachętę, łatwy i szybki do wykonania. Poniższy przepis
(pochodzący z Kwestii Smaku) właśnie taki jest! Choć czeka na mnie jeszcze
wiele ciekawych receptur chlebowych do wypróbowania, po tą sięgam zawsze, kiedy ekspresowo potrzebuję dobrego, świeżego pieczywa. Jako dodatek
proponuję najpyszniejszą na świecie pastę z fety, chili i orzechów włoskich.
Takie zestawienie to idealny duet na weekendowe późne śniadanie.
chleb z suszonymi pomidorami oraz pasta z fety, chili i orzechów
składniki na chleb:
(bochenek o średnicy
ok.20cm)
- 20g świeżych
drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 6-8 kawałków
suszonych pomidorów z oliwy
- 350g wody
mineralnej niegazowanej
* idealną formą do
wypieku tego chleba jest żaroodporne naczynie z pokrywką
1. Drożdże
rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wlewamy drożdże i
wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i łyżką mieszamy
składniki, aż powstanie jednolite, dość rzadkie ciasto. Miskę przykrywamy
(najlepiej ściereczką) i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
2. Piekarnik nagrzewamy
razem z włożonym do niego naczyniem (bez przykrycia) do ok.240-250 stopni. Gdy
temperatura zostanie osiągnięta, wlewamy lekko przemieszane ciasto (wyskrobując
resztki z miski) do gorącej formy i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Po upływie
tego czasu przykrywamy chleb i pieczemy go przez 25 minut. Następnie zdejmujemy
pokrywkę i dopiekamy bochenek kolejne 20 minut (w połowie tego czasu przykrywamy wierzch kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch się nie spalił).
3. Chleb wyciągamy z
piekarnika i po kilku minutach wyjmujemy z naczynia. Studzimy na kratce.
składniki na pastę:
- 200g fety (w tym
wypadku świetnie sprawdza się miękki ser sałatkowy, typu feta)
- 100g orzechów
włoskich
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- 3 - 4 łyzki jogurtu
greckiego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony
pieprz
1. Fetę rozgniatamy
widelcem w niedużej misce. Orzechy kroimy dość drobno lub krótko miksujemy w
blenderze. Chili kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Wszystkie składniki
wrzucamy do sera i mieszamy, dodajemy stopniowo jogurt i oliwę, aż uzyskamy
preferowaną gęstość kremu. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli będzie
taka potrzeba można posolić pastę bezpośrednio na kanapce, choć ja tego nie
robię - ser nadaje jej już wystarczającą słoność.
Smacznego!
ja też obawiam sie pieczenia chleba, ale za to pasta wyglada bardzo zachecajaco. moze udaloby sie wrzucić tutaj wiecej przepisów na fajne proste pasty?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej! mam kilka sprawdzonych, prostych past do pieczywa i będę sukcesywnie publikować na nie przepisy :)
OdpowiedzUsuńi znów dzisiaj piekę ten chleb. to jest obłęd! jesteś wielka za ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńhaha! to jest uzależnienie ;) też się cieszę, że wynalazłam ten chleb! smacznego ;)
Usuń