sobota, 29 czerwca 2013

pomidorowy chleb z pastą z fety


Pieczenie domowego chleba zawsze kojarzyło mi się ze skomplikowaną i niewdzięczną procedurą. Aż przyszedł czas, kiedy postanowiłam zmierzyć się z tym tematem - pierwszy bochenek musiał być, na zachętę, łatwy i szybki do wykonania. Poniższy przepis (pochodzący z Kwestii Smaku) właśnie taki jest! Choć czeka na mnie jeszcze wiele ciekawych receptur chlebowych do wypróbowania, po tą sięgam zawsze, kiedy ekspresowo potrzebuję dobrego, świeżego pieczywa. Jako dodatek proponuję najpyszniejszą na świecie pastę z fety, chili i orzechów włoskich. Takie zestawienie to idealny duet na weekendowe późne śniadanie.





chleb z suszonymi pomidorami oraz pasta z fety, chili i orzechów



składniki na chleb:
(bochenek o średnicy ok.20cm)

- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 6-8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
- 350g wody mineralnej niegazowanej

* idealną formą do wypieku tego chleba jest żaroodporne naczynie z pokrywką

1. Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wlewamy drożdże i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy wodę i łyżką mieszamy składniki, aż powstanie jednolite, dość rzadkie ciasto. Miskę przykrywamy (najlepiej ściereczką) i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

2. Piekarnik nagrzewamy razem z włożonym do niego naczyniem (bez przykrycia) do ok.240-250 stopni. Gdy temperatura zostanie osiągnięta, wlewamy lekko przemieszane ciasto (wyskrobując resztki z miski) do gorącej formy i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Po upływie tego czasu przykrywamy chleb i pieczemy go przez 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy bochenek kolejne 20 minut (w połowie tego czasu przykrywamy wierzch kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch się nie spalił).

3. Chleb wyciągamy z piekarnika i po kilku minutach wyjmujemy z naczynia. Studzimy na kratce.



 składniki na pastę:

- 200g fety (w tym wypadku świetnie sprawdza się miękki ser sałatkowy, typu feta)
- 100g orzechów włoskich
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- 3 - 4 łyzki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz

1. Fetę rozgniatamy widelcem w niedużej misce. Orzechy kroimy dość drobno lub krótko miksujemy w blenderze. Chili kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Wszystkie składniki wrzucamy do sera i mieszamy, dodajemy stopniowo jogurt i oliwę, aż uzyskamy preferowaną gęstość kremu. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli będzie taka potrzeba można posolić pastę bezpośrednio na kanapce, choć ja tego nie robię - ser nadaje jej już wystarczającą słoność.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. ja też obawiam sie pieczenia chleba, ale za to pasta wyglada bardzo zachecajaco. moze udaloby sie wrzucić tutaj wiecej przepisów na fajne proste pasty?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak najbardziej! mam kilka sprawdzonych, prostych past do pieczywa i będę sukcesywnie publikować na nie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i znów dzisiaj piekę ten chleb. to jest obłęd! jesteś wielka za ten przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha! to jest uzależnienie ;) też się cieszę, że wynalazłam ten chleb! smacznego ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...