piątek, 26 lipca 2013

ucierane ciasto ze śliwkami

Do tego ciasta mam wyjątkowy sentyment, bo jest ulubionym deserem mojego Taty. Zawsze kiedy mnie odwiedza, a mi uda się znaleźć czas na pieczenie, zjada na miejscu połowę blaszki, a drugie pół z nieukrywaną chęcią zabiera na drogę do domu. Kiedy świeżych śliwek nie ma w sklepach, wykorzystuję te ze słoiczków od Mamy. Ale teraz jest ich pod dostatkiem, więc warto korzystać!




ciasto ze śliwkami i kruszonką
(wg przepisu z Kwestii Smaku)


składniki:
(na formę o średnicy 24 cm)

ciasto
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka
- 125 g masła (roztopionego)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru

- 800 g śliwek
- cukier puder do posypania


1. Przygotowujemy kruszonkę: roztopione i ostudzone masło mieszamy z mąką i cukrem, aż do połączenia składników - wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2. W dużej misce ucieramy ciasto: miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę przez ok.8 minut (to ważne, dzięki temu ciasto ma pulchność drożdżówki!). Po upływie tego czasu dodajemy w ok. 3 minutowych odstępach pojedynczo jajka, po czym dorzucamy po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia - całość miksujemy już na mniejszych obrotach, do połączenia się składników. 

3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i wyrównujemy powierzchnię. Rozkładamy na niej połówki umytych oraz pozbawionych pestek śliwek (przecięciem do góry, lub bokiem jeśli chcemy umieścić więcej owoców w cieście) i posypujemy schłodzona kruszonką.

4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Studzimy. Możemy posypać je przed podaniem cukrem pudrem. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. :) bałam się trochę o to zdjęcie, ale chyba faktycznie nie wyszło źle! udało się uchwycić klimat

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwki!! Więc od razu upiekłam to ciasto! Raaaaj!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...