piątek, 7 czerwca 2013

buraczkowe carpaccio

Kto mnie zna, ten wie jak bardzo lubię buraczki! To jedne z moich ukochanych warzyw, 
a poniższy sposób ich przygotowania jest po prostu mistrzowski. Z tych często niedocenianych bulw można wyczarować smaczne i eleganckie danie - w sam raz na niespieszną kolację. 





carpaccio z pieczonego buraczka


składniki:
(na 2 talerze obiadowe)

- 2 buraczki (średniej wielkości)
- kilka kostek fety lub twardego koziego sera
- garść pestek dyni
- garść kiełków lub rukoli
- świeżo zmielona sól i pieprz
- oliwa i ocet balsamiczny
- świeża bagietka
- masło


1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Buraczki dokładnie myjemy, polewamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy ok. 1 godzinę i 15-30 minut, w zależności od wielkości warzywa Miękkość buraczka możemy łatwo sprawdzić np. patyczkiem do szaszłyków, ale warto pamiętać, by nie nakłuwać go zbyt mocno, bo dziury staną się widoczne i problematyczne przy krojeniu w plastry.Po upieczeniu studzimy buraczki i obieramy je ze skórki.U mnie pieczony buraczek wykorzystywany jest na tyle często (np. na kanapki lub w formie pesto), że staram się go mieć regularnie w lodówce - warzywa piekę w weekend, a potem wykorzystuję w tygodniu na różne sposoby. Bardzo długo zachowują świeżość i dobry smak - polecam więc sam proces pieczenia wykonać choćby dzień przed planowanym podaniem.

2. Buraczki kroimy na możliwie najcieńsze plasterki i układamy promieniście na talerzu. Najpewniej na środku naczynia zostanie nam wolne miejsce - wypełniamy je końcówkami warzywa i przykrywamy kiełkami (polecam te ostrzejsze, z rzodkiewki) lub garścią rukoli.

3. Kostki wybranego sera kładziemy na buraczkach. Całość polewamy dość obficie oliwą 
i octem balsamicznym (ja używam gotowego gęstego balsamu octowego - można nim przy okazji udekorować talerz) oraz doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.

4. Na koniec danie posypujemy sprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

5. Carpaccio podajemy ze świeżym pieczywem (najlepiej bagietką!) i masłem.


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Najlepsza, a przy tym najdelikatniejsza przystawka świata. Moim zdaniem z kozim serem nabiera najgłębszego wyrazu, choć rzeczywiście wystarczy feta, aby świetnie wszystko pasowało i smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wolę wersję z kozim serem, ale nie wszyscy przepadają za jego smakiem - stąd alternatywna i bezpieczniejsza feta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta przystawka mogłaby w restauracjach kosztować fortunę, a i tak byłaby warta swojej ceny!
    ps. czy można zamawiać dania w Twoim wykonaniu z dostawą do domu?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to prawda, buraczkowe carpaccio mogłoby kosztować fortunę i smakowo być warte ceny... tymczasem moje ukochane buraczki to koszt ok.1,50zł/kg ;) więc w sekrecie dodam, że to przetanie danie!
    Co do domowego cateringu, wszystko jest do dogadania :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Nosiłam się z wypróbowaniem tego przepisu... oj baaaardzo długo, a tu takie pyszności! Jeszcze mlaskam, a talerz już pusty... ;)))) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że smakowało :) ja już jestem uzależniona od tego dania - nie ma tygodnia żebym go sobie nie zaserwowała! Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. W takim razie jestem na najlepszej drodze do kolejnego kulinarnego uzależnienia! ;))))
      Gratuluję pięknego bloga i miłego dnia życzę! :)))

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo i zapraszam do przeglądania bloga - może coś jeszcze się spodoba :)
      p.s. dziś już jestem po porcji buraczkowego carpaccio ;)
      pozdrawiam

      Usuń
  6. Buraczki upieczone, jutro będzie carpaccio 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze koniecznie dać znać jak smakowało! :) to jest danie które zdecydowanie jadam najczęściej! Już na pewno przejadłam setki kilogramów buraczków :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...