czwartek, 30 lipca 2020

cukinia na trzy świetne sposoby!

W tym roku przeżywam totalny cukiniowy urodzaj! Moje półki uginają się od tych warzyw, nie nadążam z przerabianiem, ale mimo wszystko wciąż chętnie przygarniam kolejne sztuki szczerze ciesząc się z tak bogatego sezonu :) Do tej pory cukinię faszerowałam głównie mielonym mięsem ale w tym roku stawiam już tylko na kaszę, a w poniższym przepisie (w zestawieniu z marchewką, pomidorami i parmezanem) sprawdza się ona doskonale. Upiekłam też już kilka blaszek pasztetu z cukinii, który ma świetną konsystencję i bardzo bogaty smak. Zupełnym odkryciem jest dla mnie pasta na bazie soczewicy, z aromatycznym dodatkiem suszonych pomidorów - też już kilkakrotnie w tym sezonie gościła na moim stole.

A jeśli szukacie jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem cukinii podsyłam już zamieszczone na blogu:

- grillowana cukinia marynowana w oliwie, czosnku i rozmarynie - KLIK
- galette (tarta) z cukinią i owczym serem - KLIK
- masło cukiniowo-bazyliowe - KLIK
oraz kilka innych dostępnych TUTAJ

Uwielbiam to warzywo! :)

czwartek, 23 lipca 2020

najlepszy tort pod słońcem - leśny mech!

Nie jestem fanką tortów i zawsze towarzyszy mi lekki stres gdy zbliża się okazja, na którą tego typu deser przygotować zwyczajnie wypada! Mam już sprawdzone torty bezowe (TUTAJ z makiem i lemon curd, a TUTAJ daktylowo-orzechowy dacquoise) oraz mocno czekoladowy tort z owocami (KLIK), ale najchętniej sięgam po poniższy przepis na bardzo efektowny i świetny w smaku "leśny mech". Przepadają za nim dzieci oraz dorośli, urzeka kolorem i smakiem, a najlepiej prezentuje się w plenerze! Musicie koniecznie go przygotować!

piątek, 17 lipca 2020

37# buraczkowe piątki! surowy buraczkowy koktajl

Dziś bardzo szybki przepis na koktajl z dodatkiem buraka i malin, na które właśnie nadszedł sezon! Koktajl dobrze sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. Stopień gęstości możecie regulować ilością wody. Dla mnie to witaminowa bomba! :)

Dobrego dnia!   

wtorek, 7 lipca 2020

bakłażan faszerowany soczewicą z tahini

Ostatnio chodzą za mną dania z bakłażanem. Już kilka razy robiłam pyszną zapiekankę z bakłażanem, cukinią, młodymi ziemniakami i świeżymi pomidorami z dodatkiem oregano (przepis już wkrótce!). Poniższe faszerowane danie też już nie raz w tym sezonie lądowało na stole :) To są moje smaki! Spróbujcie i Wy! 

Dobrego dnia :)

środa, 1 lipca 2020

bezglutenowe naleśniki i "surowy" dżem truskawkowy z nasionami chia

Dzień dobry w lipcu! :) Wciąż jeszcze trwa sezon na truskawki i ja go w tym roku wykorzystuję wyjątkowo skrzętnie! Jedną z form w jakiej podaję te owoce jest "surowy", czyli kilkudniowy dżem z dodatkiem zagęszczających nasion chia. Do tego w końcu udało mi się znaleźć super przepis na bezglutenowe naleśniki. Moje śniadania nabrały ostatnio świeżości, zwłaszcza że staram się je zjadać na powietrzu.

Dobrego dnia!