niedziela, 1 września 2013

strogonow

O bardziej mięsne danie będzie pewnie długo trudno na mojej stronie. Ale muszę przyznać, że jest to propozycja naprawdę pyszna i wartościowa! Choć obróbka wołowiny należy do najmniej przyjemnych czynności jakie wykonuję w kuchni (czasami, w desperacji, uciekam się z pomocą do Huberta - wielkiego miłośnika mięsa), strogonowa serwowałam nie raz, za każdym razem wzbudzając zachwyt uczestników uczty. Przepis pochodzi z pięknej książki "Fotografia smaku" Zofii Nasierowskiej. Składników jest niewiele, czas wykonania również nie jest długi - wszystko to sprawia, że mięsny gulasz jest bardzo atrakcyjną formą obiadu, zwłaszcza gdy poda się go w efektownym kociołku - dziękuję Wam Rodzice za ten wyjątkowy prezent!

czwartek, 29 sierpnia 2013

zapiekanka z łososiem, porem i brokułami

W domu rodzinnym byłam zawsze ekspertem od zapiekanek. Choć teraz wybieram już trochę inne składniki kompozycji, przyjemność ze skrupulatnego układania warstw i podglądania rumieniącego się w piekarniku dania pozostała do dziś! Zapiekanki lubię przyrządzać w weekendy - wtedy mam więcej czasu na przygotowania i cieszenie się ich smakiem. Poniższa ziemniaczano-rybna propozycja jest bardzo delikatna, a jednocześnie sycąca - dla dwóch osób to zdecydowanie solidna porcja na 2 dni.

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

jogurtowa babka z jagodami

To moja pierwsza babka w życiu! Może powinnam zacząć od bardziej tradycyjnej, ale tej z dodatkiem jagód nie mogłam się po prostu oprzeć... a teraz mogłabym ją wcinać na okrągło - na śniadanie, obiad czy kolację! Foremkę do ciasta umieściłam już na honorowym miejscu w kuchni, tak więc lista deserowych przepisów na pewno wkrótce wzrośnie o kilka babkowych pozycji. Tymczasem ta jagodowa pyszność je się sama...


piątek, 23 sierpnia 2013

pasty do pieczywa

Powyższy temat to tak bogaty i ciekawy dział kuchni, że nie sądzę, abym zbyt prędko się nim znudziła. Pasty podbijają serca gości (a mnie zachęcają szybkością wykonania), dlatego często serwuję je w trakcie ich wizyt. Parę smacznych propozycji wyszukałam w internecie i książkach (na publikację czeka już np. pyszna pasta z pieczarek i suszonych pomidorów!), natomiast poniższe kompozycje stworzyłam inspirowana przystawkami do chleba serwowanymi w jednej z miejskich knajpek. Uważam, że awokado to świetny dodatek do klasycznej pasty jajecznej, natomiast pasta z tuńczykiem, zaraz po tradycyjnej z makreli, jest na czele moich ulubionych rybnych smarowideł.


wtorek, 20 sierpnia 2013

dżem z melona, malin i bazylii

Ta oryginalna konfitura chodziła mi po głowie od dłuższego czasu! Gdy przyszedł sezon owocowy, od razu zabrałam się do jej produkcji. Nie jestem do końca zadowolona z efektu, bo wyszedł bardziej sok, niż gęsty dżem (w przyszłym roku muszę chyba użyć cukru żelującego), ale postanowiłam, że w oczekiwaniu na kolejną sesję przetworową, będę zawartość tegorocznych słoiczków wykorzystywać jako syrop do lodów i innych deserów. Smak jest pyszny, trzeba tylko w przyszłości popracować nad konsystencją.

sobota, 17 sierpnia 2013

piknik!

Znalezienie ciekawego piknikowego dania było dla mnie sporym wyzwaniem. Nie do końca wiedziałam, jak ma wyglądać nasz urlopowy posiłek na świeżym powietrzu. Z jednej strony przecież wiele rzeczy nadaje się do zjedzenia poza domem, ale mi zależało na tym, żeby nie były to po prostu kanapki. Udało się! Poniżej przedstawiam dwa bardzo smaczne przepisy, które świetnie sprawdziły się w pozadomowych warunkach. Sałatkę uważam za odkrycie kulinarne ostatnich miesięcy i wiem, że będę często do niej wracać - czy to przy okazji jedzenia pod chmurką, czy serwując ją w domu, jako dodatek do mięs. 


wtorek, 13 sierpnia 2013

sałatka ze szpinakiem i malinami

Tę sałatkę robiłam już kilka razy, wciąż eksperymentując z proporcjami składników. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku, natomiast poniżej prezentuję nieco zmienioną wersję. Kolejnym razem spróbuję dodać do sałatki suszoną szynkę lub kawałki pieczonego kurczaka, by wzbogacić jej smak. Choć tak naprawdę składników jest sporo, a kompozycja jest na tyle ciekawa, że wersja bezmięsna też jest bardzo atrakcyjna! Poza tym uważam, że taki zestaw może być np. świetnym dopełnieniem dla grillowanych mięs.

sobota, 10 sierpnia 2013

jajka zapiekane

W tygodniu moje szybkie śniadanie wygląda bardzo zwyczajnie. Natomiast w weekendowe poranki staram się przyrządzić coś bardziej wymyślnego.Oto propozycja smacznego, ciepłego i niespiesznego przedpołudniowego posiłku. To danie świetnie sprawdza się też, kiedy gościmy u siebie bliskich - każdy może dostosować swoją porcję do indywidualnych preferencji. 

środa, 7 sierpnia 2013

ciasto z wiśniami

To jest ukochane ciasto mojego dzieciństwa i okresu dorastania. Aż trudno uwierzyć, że dopiero po 8 latach od opuszczenia rodzinnego domu zdecydowałam się je upiec sama! I tak najlepiej smakuje przygotowane rękami Mamy, niemniej jednak postanowiłam zmierzyć się z Jej przepisem i myślę, że nie wyszło najgorzej. Dziękuję Ci Mamo za to ciacho! Przepis tak pyszny, że przekazuję dalej.

niedziela, 4 sierpnia 2013

makaron z tuńczykiem

Pierwszym przepisem jaki wypróbowałam z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" było właśnie to danie. Od razu zakochałam się w rybnym sosie do makaronu! Jego morski smak przywołuje w mojej głowie obrazy słonecznych rybackich zatoczek oraz leniwych wakacyjnych spacerów po plaży... To tuńczykowe spaghetti jest proste i pyszne - naprawdę warto je włączyć do stałego domowego menu!   

Dziś na zdjęciu występuję ja i to jest świetna okazja do podziękowania Hubertowi, mojemu mężowi, za pomoc w tworzeniu bloga. Jego celne uwagi oraz pomoc techniczna przy wykonywaniu zdjęć podnoszą jakość zamieszczanych fotografii. Jak pewnie się domyślacie, Jego dobry apetyt również nie pozostaje bez znaczenia ;) Wciąż sobie obiecuję, że będę dla Niego szykowała więcej mięsa, które sama traktuję dość marginalnie... Myślę, że to by była najlepsza i najsmaczniejsza nagroda za Jego wkład z stronę ;) Ale przecież dopiero zaczęłam swoją przygodę z blogiem - jeszcze wszystko przede mną! Dziękuję Hubercie!

czwartek, 1 sierpnia 2013

koktajl z mango

Poniższy koktajl to mój zdecydowany faworyt wśród napojów! Smak mango odkryłam, tak naprawdę, stosunkowo niedawno, ale szybko zdążyłam go polubić i zgromadzić parę ciekawych przepisów z wykorzystaniem owocu. Kardamon też był mi przez lata zupełnie obcy - teraz interesuję się jego zastosowaniem i cieszę ostrym, korzennym zapachem przyprawy. A połączenie tych dwóch składników w ekspresowy i orzeźwiający jogurtowy koktajl jest po prostu mistrzowskie!


poniedziałek, 29 lipca 2013

tarta na cieście francuskim

Gotowe ciasto francuskie bardzo usprawnia pieczenie i choć nie jestem jego bezwarunkową fanką, to od czasu do czasu sięgam po nie w kuchni - czasami wykorzystuję je na słodko, ale częściej w formie wytrawnej, jak w poniższej tarcie. Kombinacja zielonych warzyw z fetą i chili jest pyszna, a cała tarta nie wymaga czasochłonnych przygotowań! Sprawdziłam już parę przepisów na wytrawne tarty na cieście francuskim (pewnie parę z nich się jeszcze pojawi na stronie bloga!), ale tą kompozycję lubię najbardziej - dziękuję Kwestio Smaku za wszystkie inspiracje!

piątek, 26 lipca 2013

ucierane ciasto ze śliwkami

Do tego ciasta mam wyjątkowy sentyment, bo jest ulubionym deserem mojego Taty. Zawsze kiedy mnie odwiedza, a mi uda się znaleźć czas na pieczenie, zjada na miejscu połowę blaszki, a drugie pół z nieukrywaną chęcią zabiera na drogę do domu. Kiedy świeżych śliwek nie ma w sklepach, wykorzystuję te ze słoiczków od Mamy. Ale teraz jest ich pod dostatkiem, więc warto korzystać!

wtorek, 23 lipca 2013

letnia sałatka z soczystym arbuzem

Do stworzenia tej sałatki zainspirowało mnie podobne danie zaserwowane na początku lata w restauracji greckiej w Gdyni. Postanowiłam spróbować stworzyć własną wersję. Mam nadzieję, że taka lekka kompozycja Wam się spodoba i będzie smakowała tak samo jak mi!


sobota, 20 lipca 2013

maślane herbatniki z solą

Przepis na te herbatniki pochodzi z najpiękniejszej książki kulinarnej, jaką dostałam - "Smakowite prezenty". Foremki i literki, których użyłam do wykonania ciastek, również otrzymałam w prezencie. Dzięki tym rzeczom mogłam przygotować niespodziankę dla gości z okazji Chrzcin najpiękniejszej dziewczynki pod słońcem - mojej malutkiej Siostrzenicy! 

środa, 17 lipca 2013

kurkowa focaccia

Kurki plasują się w ścisłej czołówce moich ulubionych grzybów. Bardzo lubię je zarówno jeść, jak i zbierać! I choć w tym roku nie udało mi się jeszcze odwiedzić wspólnie z Tatą mazurskich lasów (ale wciąż liczę na coroczne grzybobranie!), z pomocą przyszły mi kupowane grzybki. A ten oryginalny przepis na ich wykorzystanie znalazłam na zawsze niezawodnej Kwestii Smaku.

niedziela, 14 lipca 2013

czereśnie w winnej marynacie


Aby móc przypomnieć sobie zimą smak ukochanych czereśni, postanowiłam je zamarynować! Choć sztuki robienia przetworów dopiero się uczę, ten przepis wydał mi się banalnie prosty, a jednocześnie intrygujący ze względu na zestawienie składników. Napisać "pycha!" będę mogła dopiero za parę miesięcy, ale już dziś czuję, że te korzenno-owocowe słoiczki, mające być świetnym dodatkiem do mięs, posmakują zarówno mi, jak i moim bliskim.

czwartek, 11 lipca 2013

makaron z fasolką szparagową

Na fasolkę szparagową miewam nagłe zachcianki! Najlepiej smakuje mi przygotowana przez Mamę i choć na co dzień rezygnuję z dodatku bułki tartej, w mazurskich stronach zjadam ze smakiem właśnie tak przygotowaną porcję warzyw. Tym razem postanowiłam spróbować wpleść zielone strączki w mniej popularne w moim rodzinnym domu danie, a mianowicie makaron. Kaprys na fasolkę spełniłam w smakowity sposób! Przy okazji obiecałam sobie, że zaserwuje ten przysmak Rodzicom przy najbliższej okazji.



poniedziałek, 8 lipca 2013

rabarbar pod kruszonką

Rabarbar staram się mieć w domu przez okrągły rok. Na zimę robię solidne zapasy w zamrażalniku, a w sezonie, który szczęśliwie wciąż trwa, wykorzystuję świeże łodygi. Lubię kompot z rabarbaru, ale jeszcze bardziej przepadam za tą piękną rośliną upieczoną pod kruszonką. Poniższy gorący deser jest przepyszny i przede wszystkim ekspresowy oraz łatwy w wykonaniu! A gdy spodoba Wam się pomysł, możecie robić "crumble" z dowolnymi owocami (choćby ze sklepowych mrożonek).Sama próbowałam paru opcji, ale jakoś zawsze najchętniej wracam do tej słodko-kwaśnej kombinacji smaków...mmm...

piątek, 5 lipca 2013

czereśniowa sałatka

Czereśnie to zdecydowanie moje ulubione owoce sezonowe! Tym razem chciałam zobaczyć, jak sprawdzą się nie w wersji deserowej, ale wytrawnej. Muszę przyznać, że smakują dobrze, a już na pewno bardzo oryginalnie!


środa, 3 lipca 2013

orzeźwiający chłodnik

Do książki "Gotuj ze mną" zaglądam rzadko i to jest chyba duży błąd... W sezonie letnim nie ma dla mnie lepszej zupy niż chłodnik, a poniższa wersja jest tak bogata w smaku i pożywna, że nie sposób się jej oprzeć! Mam nadzieję, że realizacja tego przepisu będzie początkiem przygody z różnorodną kuchnią Macieja Kuronia.

poniedziałek, 1 lipca 2013

smoothie z truskawek i banana


Koktajle owocowe to dla mnie świetne rozwiązanie na posiłek w pracy. Są ekspresowe w wykonaniu więc robię je zazwyczaj rano, żeby były jak najświeższe. Napój przechowuję w lodówce 1-2 dni. Polecam do tego wygodne, solidne i ekologiczne butelki (moja jest o pojemności 0,6l = ok.2 szklanki koktajlu) - można je bez problemu znaleźć w sklepach internetowych.Najbardziej lubię jogurtowy miks z mango (wkrótce na blogu!), ale poniższa propozycja, ze względu na krótki sezon truskawkowy, wydała mi się pilniejsza do zaprezentowania- a nóż ktoś z Was zdąży jeszcze wypróbować! Choć truskawki lubię najbardziej bez dodatków - prosto z kobiałki, nie żałuję, że dałam się skusić tej kompozycji.


sobota, 29 czerwca 2013

pomidorowy chleb z pastą z fety


Pieczenie domowego chleba zawsze kojarzyło mi się ze skomplikowaną i niewdzięczną procedurą. Aż przyszedł czas, kiedy postanowiłam zmierzyć się z tym tematem - pierwszy bochenek musiał być, na zachętę, łatwy i szybki do wykonania. Poniższy przepis (pochodzący z Kwestii Smaku) właśnie taki jest! Choć czeka na mnie jeszcze wiele ciekawych receptur chlebowych do wypróbowania, po tą sięgam zawsze, kiedy ekspresowo potrzebuję dobrego, świeżego pieczywa. Jako dodatek proponuję najpyszniejszą na świecie pastę z fety, chili i orzechów włoskich. Takie zestawienie to idealny duet na weekendowe późne śniadanie.

wtorek, 25 czerwca 2013

babeczki portugalskie


Dzisiejszy dzień jest dla mnie wyjątkowy - to już dwa lata odkąd jestem mężatką! W ramach sentymentalnej podróży w przeszłość postanowiłam zmierzyć się z przepisem na pyszne tradycyjne babeczki, którymi zajadaliśmy się w czasie poślubnej wyprawy do Lizbony. Dzięki nim wracają wspomnienia o przepięknej portugalskiej stolicy, pełnej słońca i niezapomnianych smaków! 



niedziela, 23 czerwca 2013

malinowa tarta

Kiedy w życiu mojej Rodziny lub Przyjaciół dzieje się coś szczególnego, lubię to uczcić. Kulinarne prezenty wychodzą mi najlepiej , więc zazwyczaj wybieram właśnie taką formę gratulacji. Dziś prezentuję tartę, która stała się słodkim ukoronowaniem wielomiesięcznej nauki mojej bliskiej koleżanki do uprawnień zawodowych. A że sezon na maliny trwa, bardzo zachęcam do spróbowania tego deseru!

piątek, 21 czerwca 2013

zupa krem z marchwi i pora

Poniższy przepis pochodzi z regularnie przeze mnie odwiedzanej i bardzo cenionej strony Kwestia Smaku. Ta zupa przypadła mi do gustu ze względu na niejednoznaczny i głęboki smak oraz przepiękny słoneczny kolor. Poza tym uważam, że nie ma nic lepszego niż pożywny warzywny krem!



wtorek, 18 czerwca 2013

warzywna tarta

Tarty to mój ulubiony sposób na obiad. Wypróbowałam już kilkanaście rodzajów farszów, ale wciąż najchętniej wracam do tej prostej, warzywnej, aromatycznej kompozycji. 

sobota, 15 czerwca 2013

faszerowana papryka z pary

Bardzo lubię dania z pary za ich naturalny i głęboki smak. Jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru, ale tym którzy nie mają takiego urządzenia polecam choćby specjalne garnki lub wkłady do gotowania na parze. Różnica w smaku produktów jest diametralna. A prezentowane dziś danie jest bardzo łatwe, sycące i po prostu pyszne!  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...