O
bardziej mięsne danie będzie pewnie długo trudno na mojej stronie. Ale muszę
przyznać, że jest to propozycja naprawdę pyszna i wartościowa! Choć obróbka
wołowiny należy do najmniej przyjemnych czynności jakie wykonuję w kuchni
(czasami, w desperacji, uciekam się z pomocą do Huberta - wielkiego miłośnika
mięsa), strogonowa serwowałam nie raz, za każdym razem wzbudzając zachwyt
uczestników uczty. Przepis pochodzi z pięknej książki
"Fotografia smaku" Zofii Nasierowskiej. Składników jest niewiele,
czas wykonania również nie jest długi - wszystko to sprawia, że mięsny gulasz jest
bardzo atrakcyjną formą obiadu, zwłaszcza gdy poda się go w efektownym kociołku
- dziękuję Wam Rodzice za ten wyjątkowy prezent!
niedziela, 1 września 2013
czwartek, 29 sierpnia 2013
zapiekanka z łososiem, porem i brokułami
W domu
rodzinnym byłam zawsze ekspertem od zapiekanek. Choć teraz wybieram już trochę inne
składniki kompozycji, przyjemność ze skrupulatnego układania warstw i
podglądania rumieniącego się w piekarniku dania pozostała do dziś! Zapiekanki
lubię przyrządzać w weekendy - wtedy mam więcej czasu na przygotowania i
cieszenie się ich smakiem. Poniższa ziemniaczano-rybna propozycja jest bardzo
delikatna, a jednocześnie sycąca - dla dwóch osób to zdecydowanie solidna porcja
na 2 dni.
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
jogurtowa babka z jagodami
To moja
pierwsza babka w życiu! Może powinnam zacząć od bardziej tradycyjnej, ale tej z
dodatkiem jagód nie mogłam się po prostu oprzeć... a teraz mogłabym ją wcinać na okrągło - na śniadanie, obiad czy kolację! Foremkę do ciasta umieściłam już na honorowym miejscu w kuchni, tak więc lista deserowych przepisów na pewno
wkrótce wzrośnie o kilka babkowych pozycji. Tymczasem ta jagodowa pyszność je
się sama...
piątek, 23 sierpnia 2013
pasty do pieczywa
Powyższy
temat to tak bogaty i ciekawy dział kuchni, że nie sądzę, abym zbyt prędko się
nim znudziła. Pasty podbijają serca gości (a mnie zachęcają szybkością wykonania), dlatego często serwuję je w trakcie ich wizyt. Parę smacznych
propozycji wyszukałam w internecie i książkach (na publikację czeka
już np. pyszna pasta z pieczarek i suszonych pomidorów!), natomiast poniższe
kompozycje stworzyłam inspirowana przystawkami do chleba serwowanymi w jednej z
miejskich knajpek. Uważam, że awokado to świetny dodatek do klasycznej pasty
jajecznej, natomiast pasta z tuńczykiem, zaraz po tradycyjnej z makreli, jest
na czele moich ulubionych rybnych smarowideł.
wtorek, 20 sierpnia 2013
dżem z melona, malin i bazylii
Ta oryginalna konfitura chodziła mi po głowie od dłuższego czasu! Gdy przyszedł
sezon owocowy, od razu zabrałam się do jej produkcji. Nie jestem do końca zadowolona
z efektu, bo wyszedł bardziej sok, niż gęsty dżem (w przyszłym roku muszę
chyba użyć cukru żelującego), ale postanowiłam, że w oczekiwaniu na kolejną
sesję przetworową, będę zawartość tegorocznych słoiczków wykorzystywać jako
syrop do lodów i innych deserów. Smak jest pyszny, trzeba tylko w przyszłości popracować nad
konsystencją.
sobota, 17 sierpnia 2013
piknik!
Znalezienie ciekawego piknikowego dania było dla mnie sporym wyzwaniem. Nie do końca wiedziałam, jak ma wyglądać nasz urlopowy posiłek na świeżym powietrzu. Z jednej strony przecież wiele rzeczy nadaje się do zjedzenia poza domem, ale mi zależało na tym, żeby nie były to po prostu kanapki. Udało się! Poniżej przedstawiam
dwa bardzo smaczne przepisy, które świetnie sprawdziły się w pozadomowych
warunkach. Sałatkę uważam za odkrycie kulinarne ostatnich miesięcy i wiem, że
będę często do niej wracać - czy to przy okazji jedzenia pod chmurką, czy
serwując ją w domu, jako dodatek do mięs.
wtorek, 13 sierpnia 2013
sałatka ze szpinakiem i malinami
Tę sałatkę robiłam już kilka razy, wciąż eksperymentując z proporcjami składników. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku, natomiast poniżej prezentuję nieco zmienioną wersję. Kolejnym razem spróbuję dodać do sałatki suszoną szynkę lub kawałki pieczonego kurczaka, by wzbogacić jej smak. Choć tak naprawdę składników jest sporo, a kompozycja jest na tyle ciekawa, że wersja bezmięsna też jest bardzo atrakcyjna! Poza tym uważam, że taki zestaw może być np. świetnym dopełnieniem dla grillowanych mięs.
sobota, 10 sierpnia 2013
jajka zapiekane
W tygodniu moje
szybkie śniadanie wygląda bardzo zwyczajnie. Natomiast w weekendowe
poranki staram się przyrządzić coś bardziej wymyślnego.Oto propozycja
smacznego, ciepłego i niespiesznego przedpołudniowego posiłku. To danie świetnie sprawdza się
też, kiedy gościmy u siebie bliskich - każdy może dostosować swoją porcję do
indywidualnych preferencji.
środa, 7 sierpnia 2013
ciasto z wiśniami
To jest
ukochane ciasto mojego dzieciństwa i okresu dorastania. Aż trudno uwierzyć, że
dopiero po 8 latach od opuszczenia rodzinnego domu zdecydowałam się je upiec
sama! I tak najlepiej smakuje przygotowane rękami Mamy, niemniej jednak
postanowiłam zmierzyć się z Jej przepisem i myślę, że nie wyszło najgorzej.
Dziękuję Ci Mamo za to ciacho! Przepis tak pyszny, że przekazuję dalej.
niedziela, 4 sierpnia 2013
makaron z tuńczykiem
Pierwszym przepisem
jaki wypróbowałam z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" było
właśnie to danie. Od razu zakochałam się w rybnym sosie do makaronu! Jego
morski smak przywołuje w mojej głowie obrazy słonecznych rybackich zatoczek oraz leniwych wakacyjnych spacerów po plaży... To tuńczykowe spaghetti jest proste i pyszne - naprawdę warto je włączyć do stałego domowego menu!
Dziś na zdjęciu występuję ja i to jest świetna okazja do podziękowania Hubertowi, mojemu mężowi, za pomoc w tworzeniu bloga. Jego celne uwagi oraz pomoc techniczna przy wykonywaniu zdjęć podnoszą jakość zamieszczanych fotografii. Jak pewnie się domyślacie, Jego dobry apetyt również nie pozostaje bez znaczenia ;) Wciąż sobie obiecuję, że będę dla Niego szykowała więcej mięsa, które sama traktuję dość marginalnie... Myślę, że to by była najlepsza i najsmaczniejsza nagroda za Jego wkład z stronę ;) Ale przecież dopiero zaczęłam swoją przygodę z blogiem - jeszcze wszystko przede mną! Dziękuję Hubercie!
czwartek, 1 sierpnia 2013
koktajl z mango
Poniższy koktajl to
mój zdecydowany faworyt wśród napojów! Smak mango odkryłam, tak naprawdę, stosunkowo niedawno, ale szybko zdążyłam go polubić i zgromadzić parę ciekawych przepisów z wykorzystaniem owocu. Kardamon też był mi przez lata zupełnie obcy - teraz interesuję się jego zastosowaniem i cieszę ostrym, korzennym zapachem przyprawy. A połączenie tych dwóch składników w ekspresowy i orzeźwiający jogurtowy koktajl jest po prostu mistrzowskie!
poniedziałek, 29 lipca 2013
tarta na cieście francuskim
Gotowe ciasto
francuskie bardzo usprawnia pieczenie i choć nie jestem jego bezwarunkową fanką, to od czasu do czasu sięgam po nie w kuchni - czasami wykorzystuję je na słodko, ale częściej w formie
wytrawnej, jak w poniższej tarcie. Kombinacja zielonych warzyw z fetą i chili jest pyszna, a cała tarta nie wymaga czasochłonnych przygotowań! Sprawdziłam już parę przepisów na wytrawne tarty na cieście francuskim (pewnie parę z nich się jeszcze pojawi na stronie bloga!), ale tą kompozycję lubię najbardziej - dziękuję Kwestio Smaku za wszystkie inspiracje!
piątek, 26 lipca 2013
ucierane ciasto ze śliwkami
Do tego ciasta mam wyjątkowy sentyment, bo jest ulubionym deserem mojego Taty. Zawsze kiedy mnie odwiedza, a mi uda się znaleźć czas na pieczenie, zjada na miejscu połowę blaszki, a drugie pół z nieukrywaną chęcią zabiera na drogę do domu. Kiedy świeżych śliwek nie ma w sklepach, wykorzystuję te ze słoiczków od Mamy. Ale teraz jest ich pod dostatkiem, więc warto korzystać!
wtorek, 23 lipca 2013
letnia sałatka z soczystym arbuzem
Do stworzenia tej
sałatki zainspirowało mnie podobne danie zaserwowane na początku lata w
restauracji greckiej w Gdyni. Postanowiłam spróbować stworzyć własną wersję.
Mam nadzieję, że taka lekka kompozycja Wam się spodoba i będzie smakowała tak
samo jak mi!
sobota, 20 lipca 2013
maślane herbatniki z solą
Przepis na te herbatniki
pochodzi z najpiękniejszej książki kulinarnej, jaką dostałam - "Smakowite
prezenty". Foremki i literki, których użyłam do wykonania ciastek, również
otrzymałam w prezencie. Dzięki tym rzeczom mogłam przygotować niespodziankę dla
gości z okazji Chrzcin najpiękniejszej dziewczynki pod słońcem - mojej
malutkiej Siostrzenicy!
środa, 17 lipca 2013
kurkowa focaccia
Kurki plasują się w ścisłej czołówce moich ulubionych grzybów. Bardzo lubię je zarówno jeść, jak i zbierać! I choć w tym roku nie udało mi się jeszcze odwiedzić wspólnie z Tatą mazurskich lasów (ale wciąż liczę na coroczne grzybobranie!), z pomocą przyszły mi kupowane grzybki. A ten oryginalny przepis na ich wykorzystanie znalazłam na zawsze niezawodnej Kwestii Smaku.
niedziela, 14 lipca 2013
czereśnie w winnej marynacie
Aby móc przypomnieć sobie zimą smak ukochanych czereśni, postanowiłam je zamarynować! Choć sztuki robienia przetworów dopiero się uczę, ten przepis wydał mi się banalnie prosty, a jednocześnie intrygujący ze względu na zestawienie składników. Napisać "pycha!" będę mogła dopiero za parę miesięcy, ale już dziś czuję, że te korzenno-owocowe słoiczki, mające być świetnym dodatkiem do mięs, posmakują zarówno mi, jak i moim bliskim.
czwartek, 11 lipca 2013
makaron z fasolką szparagową
Na fasolkę szparagową miewam nagłe zachcianki! Najlepiej smakuje mi przygotowana przez Mamę i choć na co dzień rezygnuję z dodatku bułki tartej, w mazurskich stronach zjadam ze smakiem właśnie tak przygotowaną porcję warzyw. Tym razem postanowiłam spróbować wpleść zielone strączki w mniej popularne w moim rodzinnym domu danie, a mianowicie makaron. Kaprys na fasolkę spełniłam w smakowity sposób! Przy okazji obiecałam sobie, że zaserwuje ten przysmak Rodzicom przy najbliższej okazji.
poniedziałek, 8 lipca 2013
rabarbar pod kruszonką
Rabarbar staram się mieć w domu przez okrągły rok. Na zimę robię solidne zapasy w zamrażalniku, a w sezonie, który szczęśliwie wciąż trwa, wykorzystuję świeże łodygi. Lubię kompot z rabarbaru, ale jeszcze bardziej przepadam za tą piękną rośliną upieczoną pod kruszonką. Poniższy gorący deser jest przepyszny i przede wszystkim ekspresowy oraz łatwy w wykonaniu! A gdy spodoba Wam się pomysł, możecie robić "crumble" z dowolnymi owocami (choćby ze sklepowych mrożonek).Sama próbowałam paru opcji, ale jakoś zawsze najchętniej wracam do tej słodko-kwaśnej kombinacji smaków...mmm...
piątek, 5 lipca 2013
czereśniowa sałatka
Czereśnie to
zdecydowanie moje ulubione owoce sezonowe! Tym razem chciałam zobaczyć, jak
sprawdzą się nie w wersji deserowej, ale wytrawnej. Muszę przyznać, że smakują
dobrze, a już na pewno bardzo oryginalnie!
środa, 3 lipca 2013
orzeźwiający chłodnik
Do książki
"Gotuj ze mną" zaglądam rzadko
i to jest chyba duży błąd... W sezonie letnim nie ma dla mnie lepszej zupy niż
chłodnik, a poniższa wersja jest tak bogata w smaku i pożywna, że nie sposób się
jej oprzeć! Mam nadzieję, że realizacja tego przepisu będzie początkiem
przygody z różnorodną kuchnią Macieja Kuronia.
poniedziałek, 1 lipca 2013
smoothie z truskawek i banana
Koktajle owocowe to dla mnie świetne rozwiązanie na posiłek w pracy. Są ekspresowe w wykonaniu więc robię je zazwyczaj rano, żeby były jak najświeższe. Napój przechowuję w lodówce 1-2 dni. Polecam do tego wygodne, solidne i ekologiczne butelki (moja jest o pojemności 0,6l = ok.2 szklanki koktajlu) - można je bez problemu znaleźć w sklepach internetowych.Najbardziej lubię jogurtowy miks z mango (wkrótce na blogu!), ale poniższa propozycja, ze względu na krótki sezon truskawkowy, wydała mi się pilniejsza do zaprezentowania- a nóż ktoś z Was zdąży jeszcze wypróbować! Choć truskawki lubię najbardziej bez dodatków - prosto z kobiałki, nie żałuję, że dałam się skusić tej kompozycji.
sobota, 29 czerwca 2013
pomidorowy chleb z pastą z fety
Pieczenie domowego
chleba zawsze kojarzyło mi się ze skomplikowaną i niewdzięczną procedurą. Aż
przyszedł czas, kiedy postanowiłam zmierzyć się z tym tematem - pierwszy
bochenek musiał być, na zachętę, łatwy i szybki do wykonania. Poniższy przepis
(pochodzący z Kwestii Smaku) właśnie taki jest! Choć czeka na mnie jeszcze
wiele ciekawych receptur chlebowych do wypróbowania, po tą sięgam zawsze, kiedy ekspresowo potrzebuję dobrego, świeżego pieczywa. Jako dodatek
proponuję najpyszniejszą na świecie pastę z fety, chili i orzechów włoskich.
Takie zestawienie to idealny duet na weekendowe późne śniadanie.
wtorek, 25 czerwca 2013
babeczki portugalskie
Dzisiejszy dzień jest dla mnie wyjątkowy - to już dwa lata odkąd jestem mężatką! W ramach sentymentalnej podróży w przeszłość postanowiłam zmierzyć się z przepisem na pyszne tradycyjne babeczki, którymi zajadaliśmy się w czasie poślubnej wyprawy do Lizbony. Dzięki nim wracają wspomnienia o przepięknej portugalskiej stolicy, pełnej słońca i niezapomnianych smaków!
niedziela, 23 czerwca 2013
malinowa tarta
Kiedy w życiu mojej Rodziny lub Przyjaciół dzieje się coś szczególnego, lubię to uczcić. Kulinarne prezenty wychodzą mi najlepiej , więc zazwyczaj wybieram właśnie taką formę gratulacji. Dziś prezentuję tartę, która stała się słodkim ukoronowaniem wielomiesięcznej nauki mojej bliskiej koleżanki do uprawnień zawodowych. A że sezon na maliny trwa, bardzo zachęcam do spróbowania tego deseru!
piątek, 21 czerwca 2013
wtorek, 18 czerwca 2013
sobota, 15 czerwca 2013
faszerowana papryka z pary
Bardzo lubię dania z pary za ich naturalny i głęboki smak. Jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru, ale tym którzy nie mają takiego urządzenia polecam choćby specjalne garnki lub wkłady do gotowania na parze. Różnica w smaku produktów jest diametralna. A prezentowane dziś danie jest bardzo łatwe, sycące i po prostu pyszne!
Subskrybuj:
Posty (Atom)