Minął dopiero tydzień od opublikowania pierwszego wpisu z cyklu "buraczkowe piątki!", a w moim notesie pojawiło się kolejne 10 pomysłów na wykorzystanie buraczków (jest ich już ponad 20 więc obawiam się, że cykl szybko się nie skończy!). To utwierdziło mnie w przekonaniu, że inicjatywa jest słuszna, bo otworzyła we mnie pokłady nowej kulinarnej energii ;) Przewertowałam mnóstwo książek i czasopism. Już nie mogę doczekać się, kiedy będę mogła podzielić się z Wami wszystkimi recepturami.
Dziś proste i niezwykle smaczne hummusy, klasyczny i oczywiście buraczkowy. Ten drugi jest wyjątkowo wdzięczny, zarówno w smaku jak i w wyglądzie. To propozycje Marty Dymek, autorki bardzo popularnego bloga i książki o kuchni roślinnej "Jadłonomia".
Pasty najlepiej smakują z dobrym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Przed podaniem możemy hummusy polać oliwą i posypać natką pietruszki.
Ja w hummusach jestem zakochana po uszy! Będzie ich na blogu na pewno więcej ;)