piątek, 28 sierpnia 2015

sałatka makaronowa z kurkami i grillowanymi warzywami

Nie jadam zbyt wielu rodzajów grzybów. W zasadzie ograniczam się do pieczarek, kurek i czasami prawdziwków (ale to wyłącznie tych przygotowanych przez tatę jako aromatyczny dodatek do świeżej bagietki). Te drugie lubię chyba najmocniej, a najbardziej cieszą oczywiście samodzielnie zebrane naręcza. Rok temu prezentowałam Wam przepis z plonami mazurskiego grzybobrania (makaron z kurkami i kozim serkiem - KLIK), a 2 lata temu proponowałam kurkową focaccię (KLIK). W tym sezonie pokusiłam się o bardzo kolorową i sycącą sałatkę. Powtarzaliśmy ją już w domu kilka razy - to powinno być wystarczającym powodem do uznania przepisu za szczególnie udany! ;)    

czwartek, 20 sierpnia 2015

zastrzyk pozytywnej energii i łatwe ciastka fistaszkowe

Dziś trochę sentymentalnie! Nie byłabym tym, kim jestem gdyby nie moja najbliższa Rodzina, zwłaszcza starsza Siostra :) Różnica wieku i poglądów zatarła się między Nami dopiero gdy "podrosłam" i poszłam na studia. To właśnie ostatnia dekada dobrego kontaktu i pomocnych rad zbliżyła Nas do siebie. Od Siostry mogę uczyć się naprawdę wielu rzeczy. Ale Ona nie poprzestaje tylko na pomocy najbliższym - Jej zawodowym celem jest zarażanie pozytywną energią jak największą rzeszę ludzi. Za swoje osiągnięcia w tej dziedzinie została ostatnio wyróżniona certyfikatem #WOWperson. Przeczytajcie co ma do powiedzenia na temat swojej pracy.

Ja jeszcze raz serdecznie Jej gratuluję i ze swojej strony dziękuję kulinarnie, częstując na końcu wywiadu przepisem na łatwe ciasteczka fistaszkowe :) Miłej lektury!

wtorek, 11 sierpnia 2015

pieczony bakłażan z "kaszą" quinoa

Pierwsze starcie z komosą ryżową mam już za sobą (prezentowałam Wam już prostą sałatkę z quinoa w roli głównej - KLIK). Jej dość neutralny smak bardzo mi odpowiada, dlatego postanowiłam nie zwlekać dłużej z wykorzystaniem zapasów i tym razem przyrządziłam danie na ciepło. W zasadzie większość z nas lubi faszerowane warzywa. W tym przypadku połączenie bakłażana z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi morelami i natką pietruszki wyszło naprawdę nieźle.

Dobrego dnia!

czwartek, 6 sierpnia 2015

puszyste placki ze śliwkami i cynamonem

Do jedzenia śliwek nie trzeba mnie przekonywać. Do stania nad patelnią i smażenia placków już bardziej ;) Ale odkąd poznałam poniższy przepis i ta czynność jest znacznie przyjemniejsza. Muszę przyznać, że oprócz tradycyjnych "maminych" placków z jabłkami (przepis znajdziecie TUTAJ) te są zdecydowanie najsmaczniejsze. Więc jeśli brakuje Wam pomysłu na niezawodne i smaczne weekendowe śniadanie (które zbliża się przecież wielkimi krokami), oto on! Koniecznie dajcie znać, jeśli zdecydujecie się wypróbować tę recepturę w swoich kuchniach - jestem ciekawa czy i Wam tak przypadnie do gustu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...