sobota, 29 czerwca 2013

pomidorowy chleb z pastą z fety


Pieczenie domowego chleba zawsze kojarzyło mi się ze skomplikowaną i niewdzięczną procedurą. Aż przyszedł czas, kiedy postanowiłam zmierzyć się z tym tematem - pierwszy bochenek musiał być, na zachętę, łatwy i szybki do wykonania. Poniższy przepis (pochodzący z Kwestii Smaku) właśnie taki jest! Choć czeka na mnie jeszcze wiele ciekawych receptur chlebowych do wypróbowania, po tą sięgam zawsze, kiedy ekspresowo potrzebuję dobrego, świeżego pieczywa. Jako dodatek proponuję najpyszniejszą na świecie pastę z fety, chili i orzechów włoskich. Takie zestawienie to idealny duet na weekendowe późne śniadanie.

wtorek, 25 czerwca 2013

babeczki portugalskie


Dzisiejszy dzień jest dla mnie wyjątkowy - to już dwa lata odkąd jestem mężatką! W ramach sentymentalnej podróży w przeszłość postanowiłam zmierzyć się z przepisem na pyszne tradycyjne babeczki, którymi zajadaliśmy się w czasie poślubnej wyprawy do Lizbony. Dzięki nim wracają wspomnienia o przepięknej portugalskiej stolicy, pełnej słońca i niezapomnianych smaków! 



niedziela, 23 czerwca 2013

malinowa tarta

Kiedy w życiu mojej Rodziny lub Przyjaciół dzieje się coś szczególnego, lubię to uczcić. Kulinarne prezenty wychodzą mi najlepiej , więc zazwyczaj wybieram właśnie taką formę gratulacji. Dziś prezentuję tartę, która stała się słodkim ukoronowaniem wielomiesięcznej nauki mojej bliskiej koleżanki do uprawnień zawodowych. A że sezon na maliny trwa, bardzo zachęcam do spróbowania tego deseru!

piątek, 21 czerwca 2013

zupa krem z marchwi i pora

Poniższy przepis pochodzi z regularnie przeze mnie odwiedzanej i bardzo cenionej strony Kwestia Smaku. Ta zupa przypadła mi do gustu ze względu na niejednoznaczny i głęboki smak oraz przepiękny słoneczny kolor. Poza tym uważam, że nie ma nic lepszego niż pożywny warzywny krem!



wtorek, 18 czerwca 2013

warzywna tarta

Tarty to mój ulubiony sposób na obiad. Wypróbowałam już kilkanaście rodzajów farszów, ale wciąż najchętniej wracam do tej prostej, warzywnej, aromatycznej kompozycji. 

sobota, 15 czerwca 2013

faszerowana papryka z pary

Bardzo lubię dania z pary za ich naturalny i głęboki smak. Jestem szczęśliwą posiadaczką parowaru, ale tym którzy nie mają takiego urządzenia polecam choćby specjalne garnki lub wkłady do gotowania na parze. Różnica w smaku produktów jest diametralna. A prezentowane dziś danie jest bardzo łatwe, sycące i po prostu pyszne!  

niedziela, 9 czerwca 2013

śmietankowe rogaliki z dżemem

Poniższy deser to moje stosunkowo niedawne odkrycie, ale już nie raz zdążyłam jego wykonaniem ucieszyć bliskich. Przepis na ciasto śmietankowe podpatrzyłam na stronie makecookingeasier.pl, natomiast ja proponuję połączyć je z kwaskowatą konfiturą agrestową.

piątek, 7 czerwca 2013

buraczkowe carpaccio

Kto mnie zna, ten wie jak bardzo lubię buraczki! To jedne z moich ukochanych warzyw, 
a poniższy sposób ich przygotowania jest po prostu mistrzowski. Z tych często niedocenianych bulw można wyczarować smaczne i eleganckie danie - w sam raz na niespieszną kolację. 

niedziela, 2 czerwca 2013

sałatka z makaronem

Swoją przygodę z blogowaniem zaczynam od wpisu kulinarnego, bo gotowanie to rzecz, która mnie inspiruje i relaksuje najbardziej! Podejrzewam, że jedzenia będzie tutaj zwyczajnie najwięcej. Blog jest swego rodzaju notatnikiem dla mnie samej, ale mam też nadzieję, że zamieszczone przepisy również niejednego z Was zmotywują do działania w kuchni!  

Jako pierwszą proponuję moją (i moich bliskich) ulubioną, sycącą sałatkę z makaronem. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...